v Nallıhan, Ankara - İstanbul arasındaki 1 nolu devlet yolu üzerinde kurulu olan ilçe kara yoluyla Ankara'ya 160 km, Bolu'ya 90 km, Eskişehir'e 130 km uzaklıktadır. Hava yolu uzaklığı Ankara'ya 126 km'dir.Tarihi İpek Yolu üzerinde bir ilçedir. Nallıhan toprakları çağlar boyu; Hititlerin, Friglerin, Britanya Krallığının, Pers, İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının hakimiyetinde kaldıktan sonra 1071 Malazgirt Zaferiyle Türklerin egemenliğine girmiştir. Çağlar boyu değişik isimler verilen ilçenin adı en sonunda Nallıhan olmuştur. Nallıhan adını nasıl aldığı hususunda ise iki söylenti vardır. Bunlardan biri; yakınından geçen Nallı Suyu ve handan aldığı, diğeri ise; handan ve bu hanın kapısında bulunan naldan aldığı yönündedir. İç Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgelerinin geçiş noktasında yer alan ve zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Nallıhan İlçe topraklarının % 48'i ormanlık alanlar ile kaplıdır. Ormanlarda genellikle çam,ardıç ve meşe ağaçları sıkça görülür                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Ankara iline bağlı bir ilçe. Yüzölçümü 1.673 kilometrekare, nüfusu 29.659 dur. İlçenin yüzeyi yer yer hafif eğilimli dağlık alanlardan, Sakarya nehrinin meydana getirdiği vadilerden ibarettir. Tarıma elverişli bölgeleri oldukça fazladır. Bağ ve bahçe tarımı dar vadilerde yapılmaktadır. Nallıhan, topraklarında yetişen çeşitli ürünler bakımından Ankara ilçelerinin başlıcalarından biridir. Tahıl, pamuk, afyon ekimi önemlidir. Meyvecilik ve hayvancılık oldukça gelişmiştir. Merkezi 3.366 nüfuslu Nallıhan kasabasıdır.

v

Ankara şehir merkezine uzaklığı 161 km., 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre nüfusu 40.677'dir. Ankara'nın batısın¬da yer alan Nallıhan'ın doğusunda Beypazarı, güneyinde Eskişehir ili, batısında ve kuzeyinde Bolu ili bulunmaktadır. Yüzölçümü 1978 km2dir.


İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 belde, 56 köy ve 9 mahalleden oluşmaktadır.

Büyük bir bölümü ormanlarla kaplı olan ilçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Arıcılık, ipek böcekçiliği, hububat tarımı, sebze ve meyvecilik ilçe ekonomisinin en önemli geçim kaynaklarıdır. İlçedeki ülkemizin önemli tesirlerinden olan Sarıyar Hasan Polatkan Barajı, Gökçekaya Barajı ve Hes (Hidro Elektrik Santralı), Yenice Barajı ve Çayırhan Termik Santralı'n

Coğrafya
Ankara’nın batısında ve çok engebeli bir arazi yapısına sahip olan Nallıhan, Doğudan Beypazarı, Kuzeybatıdan Göynük, Kuzeyden Mudurnu-Seben, Batıdan Sarıcakaya, Güneyden Eskişehir ve Mihalıçcık’la çevrilidir. İl merkezine 159 km mesafede olan ilçenin dört bir tarafı dağ ve tepelerle çevrili olup İlçe, kendi adıyla anılan Çayın kenarında kurulmuştur. Yüzölçümü 1967 km², deniz seviyesinden yüksekliği 625 metre olan İlçenin Batısında Andız, Kuzeyinde Sarıçalı, Doğusunda Karageriş ve Güneyinde Sündiken dağları yer almaktadır. İlçe arazisinin % 48’i orman, % 25’i tarım, % 22’si çayır ve mera ve % 5’i çalılık alanlardan oluşmaktadır. Dağları, çam ve meşe ormanları ile kaplı olup kuzey ve batı yönünde orman örtüsü sık, Doğu ve Güney yönünde ise genellikle çıplaktır. Bu dağlar ve tepeler arasında da dik vadiler, dere boylarında sulu tarım alanları ve tepelerin düzlüklerinde tarıma uygun araziler bulunmakta, Çayırhan ve Beypazarı’na komşu arazileri kısmen düzlük alanlardan oluşmaktadır

Ekonomi
İlçe ekonomisinin temeli tarım, hayvancılık, ticaret ve kamu sektörü istihdamı ile Çayırhan ve Sarıyar Kasabalarındaki Madencilik ve Enerji sektörlerindeki istihdama göre şekillenmektedir. Keza İlçede, Nallıhan Enerji Üretim A.Ş. adı altında yeni bir konsorsiyum oluşturulmuş ve faaliyetleri hızla devam etmektedir. Tarım ve hayvancılık, Ülkenin çoğu yöresinde olduğu gibi İlçedeki geçim kaynaklarının da temelini oluşturmaktadır..İlçenin tarımsal arazi varlığı ve dağılımını şöyle sıralayabiliriz ; 

ın ilçe ekonomisine büyük katkıları vardır.
 

v

çe hudutları içerisinde 2 sulama, 2 su ürünleri, 4 tarımsal kalkınma kooperatifi olmak üzere 8 adet kooperatif bulunmaktadır. 

Nallıhan İlçesi son yıllarda domates, kavun, fasulye üretiminde önemli rekolteler elde etmiştir. 

Makineli tarımın hakim olduğu ilçede bir kısım çiftçilere, Nallıhan Tarımını Geliştirme Derneğince fide, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca damızlık hayvan, Ankara Arıcılığı Geliştirme Projesi kapsamında ise arı kovanı dağıtımı yapılmıştır. 
 

 


 

Çayırhan Beldesi
1956 yılında işletmeye açılan Sarıyar Barajının köy topraklarının ve yerleşme yerinin büyük bir bölümünü kaplaması, topraklarının istimlâki, 1954 yılında köy topraklarında linyit kömürü bulunması, kömür ocaklarının Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından işletmeye açılması ile göç almış ve nüfus hızla artmıştır. Günümüzde belde de Jandarma Karakolu, Tarım Kredi Kooperatifi, Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu ve Çok Programlı Lise vardır.

 

Sarıyar Beldesi 

Ankara-Nallıhan karayoluna 17 km. mesafede, ilçe merkezine ise uzaklığı 27 km. olup, 1.576 nüfusludur. Sarıyar Köyü 1945 yıllarda 465 nüfuslu bir köy iken, 1951 yılında Sarıyar Barajı'nın yapımına başlanır ve 1966 yılında tamamlanır. 1973 yılında belediye teşkilatı kurulur.
 

 
 




 

 

v 
 

 

Proje geçmişi

Bu bölümde projenin geçmişini belirtebilir ve onu yaratmanızdaki gerekçenizi tanımlayabilirsiniz. Projenin kilometretaşlarını belirtebilir ve kullanıcılara bilgi verebilirsiniz.


Kullanıcılarımız

Burada tipik bir kullanıcı ve neden bu projenin onlar için önemli olduğunu tanımlayabilirsiniz . Ziyaretçilerinizi motive etmek iyidir, ki web sitenizi tekrar ziyaret etsinler.